top of page

PODOLOGISCH ONDERZOEK

Verloop - Verschillende onderdelen

Het podologisch onderzoek is opgebouwd uit verschillende onderdelen die hieronder opgelijst staan. Op basis van het resultaat uit onderstaand podologisch onderzoek, wordt een op maat gemaakt behandelingsplan voorgesteld (zie behandelingen).

ANAMNESE

Het podologisch onderzoek start met de anamnese. We proberen tijdens dit vraaggesprek zoveel mogelijk info te verzamelen omtrent de aard van de klacht alsook de hulpvraag van de patiënt. Daarnaast bevragen we ook enkele administratieve en algemene gegevens om het persoonlijk patiëntendossier te vervolledigen.

IMG_20200708_201021_edited.jpg

(SCHOEN) INSPECTIE EN PALPATIE

Om een idee te krijgen over de algemene houding van de patiënt, inspecteren we het ganse lichaam (met focus op de klachtregio) in verschillende vlakken en houdingen.
We bekijken ook de dagdagelijkse schoenen die de patiënt draagt op zijn/haar werk, hobby, thuis...
Ten slotte voelen we ter hoogte van de pijnlijke regio naar de tonus, temperatuurverschillen.... in vergelijking met de niet-aangedane zijde.

schoeninspectie_edited.jpg

KLINISCH- EN BIOMECHANISCH ONDERZOEK

Het klinisch onderzoek bestaat uit zowel actieve en passieve bewegingen als bewegingen tegen weerstand waarbij we hoofdzakelijk info verzamelen omtrent bewegingskwaliteit, bewegingskwantiteit, spierlengte en spierkracht.  
Tijdens het biomechanisch onderzoek meten we specifiek de beweeglijkheid van de verschillende gewrichten in de voet. 
Let op: de metingen geven ons nog geen info over hoe de patiënt beweegt. We kunnen deze info enkel gebruiken om een idee te vormen over het ontstaan van klachten en het evenutele oorzakelijke beweginspatroon.

IMG_20200708_200540_edited.jpg

STAP - EN/OF LOOPANALYSE

Om inzicht te krijgen in het dynamische stap- en/of looppatroon, laten we de patiënt stappen/lopen op een loopband of op de grond.

IMG_20200708_194348.jpg

BESPREKING RESULTATEN

Aan de hand van de resultaten uit voorgaande onderdelen uit het podologisch onderzoek kunnen we al dan niet een link leggen met het ontstaan van de klacht. 

We overlopen de mogelijkheden in een behandelingsplan (zie behandelingen)

Wanneer wij als podoloog geen invloed kunnen uitoefenen op de klacht, kunnen wij u doorverwijzen naar iemand die u wel verder zal kunnen helpen bijvoorbeeld:

  • Huisarts 

  • Een kinesitherapeut = oefentherapie, manuele therapie, dry needling... 

  • Een osteopaat = beweginsblokades, relatie met organen.. 

  • Een specialist = extra beeldvorming, specifiek onderzoek, operatie..

  • Chiropractor

  • ... 

IMG_20200708_201126.jpg
bottom of page